By the way... 34, 11 mei 1994


By the way...

De `By the way...' komt vandaag op een wat rare dag uit, namelijk op woensdag. Dat is dus een dag te vroeg. Maar morgen is het dan ook Hemelvaart, een dag waarop vele fanatieke A-Eskwadraters richting Orléans zullen trekken. Of het ook op deze dag zal zijn dat ze aankomen is nog maar de vraag.

Maar daar zullen ze niet om treuren, want er is toch nog een nieuwe `By the way...' uitgekomen. De informatie over de komende A.V., die om mysterieuze redenen niet meer A.L.V. heet, stellen we nog even uit tot het volgende nummer, dat weer op de vertrouwde donderdag (en wel 26 mei) zal uitkomen.

Bij deze willen we alle A-Eskwadraters oproepen om de volgende `By the way...' van veel kopij te voorzien. Over de liftwedstrijd, over het symposium, over de triathlon. Dubbeldik nummer?

De redactie

Owattenaait

Het was naait en het was donker. Omdat er vele mensen waren die zin hadden in een leuke bevrijdingsochtend op 5 mei, togen er zo'n 42 teams naar de All-In om lekker te gaan voetballen, volleyballen en basketballen. Na een heleboel ballen, netten, trappen, duwen, basketsen punten en na een paar keer scheidsrechter spelen en veel wachten, was het einde van de poulewedstrijden en zicht en dus ook de finale.

Omdat er nu wel genoeg aan echte sport was gedaan, was de finale voor de verandering maar eens een bierestafette. Een paar A-Eskwadraatteams bleven net in de voorrondes steken, maar gelukkig drong er ook een daadwerkelijk door in het eindspel. Deze mensen hadden gedurende de nacht nog niet genoeg gedronken, en hadden dus nauwelijks moeite de estafette te winnen.

Vermoeid en blij ging iedereen naar huis om maar eens een gat in de dag te slapen en daarna nog eens te gaan genieten van een boel bevrijdingspop voor een nog leukere dag.

GH

De zon

Vandaag is een mooie, zonnige dag. Naar aanleiding hiervan heb ik over de zon nagedacht. Door de zon wordt het warm, en iedereen zit graag in de zon. Het bijzondere hiervan is, dat de huid bruin verkleurt en dat terwijl de zon geel is. Desalniettemin vinden de meeste mensen een bruine huid mooier dan een gele, dus komt dat goed uit.

De zon heeft ook grote invloed op onze geestelijke gemoedstoestand en onze energietoestand. Aangezien licht van de zon energiegevend is, heb ik gekozen voor een kamer aan de zonkant, zodat ik zonne-energie kan opnemen ik productiever ben.

Ook alle andere mensen worden vrolijk van de zon. Toch, als het heel warm is, neemt de energie af. Je wordt van 30 graden C heel loom (dan gaan veel mensen in de zon liggen enzo). Dus eigenlijk is er een optimumcurve bij mensen in (energie van de zon-) opname. Dit is een andere dan die van de invloed van temperatuur op de gemoedstoestand, want als het heel koud is, is er ook een maximum (alle mensen spelen graag met sneeuw enzo).

Maar verder over de zon. Gisteren vond er een zonsverduistering plaats. Helaas was de zon sowieso al verduisterd door wolken, dus veel heb ik er niet van gezien. Wel waren er fanatiekelingen die in een luchtballon van de zonsverduistering gingen genieten. Ik heb wel eenmaal (toen ik half zo oud was als nu) een hele mooie zonsverduistering gezien, terwijl het heel zonnig was vanaf ons balkon dat aan de westkant lag. (Ik hoorde afgelopen zondag dat het ongeveer tien jaar geleden was). Men heeft berekend (dat vind ik knap, ik zie echt niet, als ik dat zou willen berekenen, waar ik zou moeten beginnen en ik zie ook geen struktuur in de berekening ofzo) dat de volgende zonsverduistering over ongeveer 2.5 jaar plaatsvindt.

Maar voor dit moment zit ik hier rustig in de zon, ik bedenk wat mijn taken in de nabije toekomst zijn en ik ben blij.

Deze keer geen roddels.

Therese

Jarig

Soms, een keer in het jaar voor de meesten, ben je wel eens jarig. Er zijn allerlei vriendjes en vriendinnetjes die dat dan ook in de gaten hebben, en dus gezellig bij je op bezoek willen komen of een groot feest wensen. Omdat dat laatste niet altijd mogelijk is, nodig je de mensen dus maar uit om lekker te komen taart eten enzo.

Als er dan ook nog een vergadering op je verjaardag gepland wordt, ben je echt genoodzaakt taarten te gaan bakken als je niet met een kant-en-klare Hemataart aan wilt komen zetten. Sommige mensen zijn echter niet in het bezit van een deugdelijke oven. Het is dan een uitkomst als een van je vriendjes samen met jou wel een taart wil gaan bakken in zijn of haar oven en bovendien ook nog een bakvorm ter beschikking stelt.

Goed, je gaat dus gewapend met alle benodigde ingrediënten naar het desbetreffende vriendje en gaat een zo groot mogelijke taart maken. Het deeg smaakt al prima, dus zeer waarschijnlijk zal het uiteindelijke baksel ook wel lekker worden. Om deze waarschijnlijkheid over te laten gaan in werkelijkheid moet de vorm de oven in voor een uurtje of zo. Dat kan toch prima, zul je denken. Dat dacht ik ook, totdat duidelijk werd, dat deze oven niet op dergelijke grote taarten berekend was.

Uiteindelijk is alles toch nog goed gekomen. Er is namelijk aluminiumfolie in de handel, en daarmee kun je prima een oven inpakken, zodat ook een grote taart daarin gaar kan worden.

En de taart was lekker...

GH

12S?

In `By the way...'s 14 en 15 konden we reeds lezen dat de busbedrijven in Nederland er een raar soort logica op nahouden. Dit geldt echter ook dichter bij huis. Sinds het defekt raken van mijn fiets, ongeveer twee maanden geleden, zit ik ook weer regelmatig in de bus, en ben ik op zoek naar de logica achter lijn 12S. De `S' staat natuurlijk voor `sneldienst'. Maar die naam is verkeerd gekozen, zoals al snel blijkt.

Een paar voorbeelden. Het idee achter lijn 12S is dat de bus nergens stopt tussen het station en De Uithof. Op zich een goed idee, want dan kun je de bus de snelste route laten rijden tussen deze twee punten. Maar wat doen ze? Ze gaan gewoon langs de Catherijnesingel en het Ledig Erf. Wel de kortste route, maar niet echt handig. Vooral het stoplicht bij het oude AZU (o ja, Hooch Boulandt heet dat, door een buschaufeur ooit uitgesproken als `hoog bouwland') is hopeloos. Laatst was de brug bij het Ledig Erf in reparatie en moesten ze `omrijden'. Dit was wel langer, maar een stuk sneller.

Maar ook komen ze de eerste aanname niet eens na. Op de terugweg stopt 12S ook regelmatig bij het I.B.B. Aangezien dat tijdens de spits 's middags één van de belangrijkste `vertragingspunten' van de gewone 12 is, ben je zo natuurlijk snel je S kwijt.

En dan is er nog iets volkomen onbegrijpelijks. De lijn rijdt maar één kant op. Er zal dus wel een verschil zijn tussen een lege bus laten rijden van het station naar De Uithof ('s middags), of daar mensen in laten zitten. Kunnen (of mogen) ze zonder mensen harder rijden ofzo? Regelmatig sta ik te wachten op lijn 12 terwijl ik al drie keer met 12S mee had kunnen rijden. Aangezien 12S toch niet volgens een dienstregeling rijdt (en als 'ie dat wel doet dan is die erg onregelmatig), maakt die ene minuut die het misschien extra kost om mij in en uit te laten stappen ook niet uit. Overigens kost het vervoer van mensen met de 12S op deze manier natuurlijk veel meer geld.

Nee, het wordt hoog tijd dat ik mijn fiets laat maken...

LvD

Tijd II

De theorieën die de vorige keer in de `By the way...' stonden dienen te worden aangepast. Het blijkt dat de tijd die je wel kunt beïnvloeden niet alleen langzamer kan gaan, maar dat er ook een tijdsverdichting is, welke soms niet wenselijk is. Onmiddelijk na de tijdrekking treedt er in een zeer korte maar krachtige pauze een snelle tijdsverdichting op. Sommige mensen hebben er niks van in de gaten. Het college is afgelopen, en zonder dat ze het in de gaten hebben is de tijd die ze daar hebben opgedaan meteen verdwenen in de eerste seconden na het college.

De hamvraag: HOE KOMT DIT? Ik zal de theoreten en wiskundigen een eerste aanzet geven tot een oplossing. We nemen als tijd de variabele x. Deze moet een meerdimensionale kromme in een eendimensionale ruimte zijn. Verder moet er een elasticiteit optreden. De tijd die verstrijkt moet immers lang duren tijdens saaie colleges, maar moet snel gaan tijdens de pauzes. Noem deze elasticiteit a, welke natuurlijk afhankelijk is van de leeftijd van de persoon in seconden d. Voor ouderen gaat de tijd immers altijd iets langzamer, zij bewegen zich minder snel. Onderzoek zelf de afhankelijkheid van de leeftijd.

EB

GENOEG&: Voetbal