By the way... 15, 3 september 1993


By the way...

Daar is ie dan! Nummer twee! De redactie stond midden in de nacht op om er weer voor te zorgen dat ook vandaag jullie lijfblad weer van de pers zou rollen. En het is gelukt!

We zijn ook erg blij met de copy die binnen blijft stromen. Het gaat goed, maar het kan nog beter. Het is toch immers de droom van iedere redactie dat de NS een speciaal spoor langs het redactiegebouw legt voor al die posttreinen die hun lading moeten lossen. Het gerucht gaat overigens, dat er al landmeters gesignaleerd zijn bij Trans~I.

De redactie wenst je een prettige laatste dag, voordat het weekend losbarst en hoopt je maandag weer terug te zien.

Tot slot een mededeling: de slordige afbrekingen zijn het gevolg van een voorlopig niet oplosbaar computertechnisch probleem.

De redactie

Feestelijk nieuws

Ik geef toe, er zijn interessantere onderwerpen dan wasmiddelenreclames. Maar toch is er voor mannelijke studenten (ik gok +/- 80% van het lezerspotentiaal van dit blad) feestelijk nieuws. Nee, het is geen nieuw wasmiddel, dat is geen nieuws, laat staan feestelijk. Met nieuws is: MARTIJN DOET ZELF DE WAS. Ja, ja, zegt het voort!

Martijn is van het type ``gezonde hollandse jongen'', dus geen zorgzame moeder of homofiele couturier (schrijf je dat zo?) o.i.d.

Conclusie: wie zich een gezonde hollandse jongen voelt, hoeft vanaf nu de was niet meer door zijn zorgzame moeder te laten doen. Nee, hij mag het zelf doen, met Dato!

Hiep hiep hoera!

Rica

Nog meer feestelijk nieuws

Hiep hiep hoera. De volhouders van afgelopen nacht weten het al. De intimi ook. En jullie over enkele seconden ook.

MARLEEN IS JARIG!!!!!!!

Dit is dus dè gelegenheid om haar te feliciteren! Grijp dan ook je kans!


Zwangere postduiven in Noord-Afghanistan

Ieder jaar, zo tegen het einde van augustus, dan is het weer zo ver, dan trekken de postduiven weer allemaal naar het noorden van Afghanistan. Nou zul je je afvragen waarom in hemelsnaam naar het noorden van Afghanistan. Dit zit zo: vanuit Nederland is het noorden van Afghanistan het dichtste bij en zoals bekend zijn postduiven van nature luie beesten (behalve natuurlijk als ze aangetekend verzonden worden).

Als ze eenmaal in Noord-Afghanistan aangekomen zijn, dan slaan ze als gekken aan het zonnebaden. Uiteraard hebben ze zonnebril en zonnebrandolie meegenomen uit ons koude kikkerlandje. Toch verbranden de meeste nog.

Verbrande postduif is overigens niet lekker. Je kan ze beter een halfuur laten sudderen op een niet al te hoog vuur. Zout en peper toevoegen, maar dit terzijde.

Ik kan je echter de telegramduif niet aanraden, deze beestjes kan je herkennen aan hun typerende vluchtmethode: ze stoppen na iedere honderd meter. Toch vliegen ze een stuk harder dan gewone postduiven. Een beetje telegramduif haalt Noord-Afghanistan binnen twee dagen. Helaas raken door de vakantiegedachte erg veel postduiven zwanger, dus komen er niet zo veel meer terug.

Tjonge, jonge, wat is dit toch jammer.

Lennart

Allerliefste

Lieve Michiel van groep 2,

Wat ontzettend jammer dat we uiteindelijk toch niet bij elkaar in het mentorgroepje zitten. We hebben nog wel zo ons best gedaan. Ik hoop dat jouw groepje net zo leuk is als het mijne, ondanks dat jullie maar met z'n viertjes zijn. Mijn groepje is heel tof, kom eens op bezoek,

Kusje, Elaine van groep 6


Femke weet Raad

De 22-jarige U.U. te R. schrijft:

Lieve Femke,

Dit jaar ben ik samen met een vriend mentor geworden bij A-Eskwadraat. Na wat gillen in de gang van Trans 1 bleek dat we twee meisjes in onze groep hadden gekregen. Nu zal ik gelijk met de deur in huis vallen. Eén van de twee leek mij vanaf het begin al wel leuk en ik geloof dat ik verliefd op haar begin te worden. Ze vindt mij ook wel leuk geloof ik, want ze zat gisteren de hele avond naast mij op het Wed. Ik weet dat ik geen goede mentor ben als ik al mijn aandacht op haar richt, maar het is zo moeilijk. Wat moet ik nu doen?

Lieve U.

Ik snap dat je het nu erg moeilijk hebt. Het vervelende voor jou is dat je diep van binnen het juiste antwoord wel weet maar dat je je niet sterk genoeg voelt om hier naar te handelen. Misschien is het slim dat ik nog even wat goede argumenten herhaal waarom je moet wachten tot na de introductie voor je je gevoelens kan uiten. Natuurlijk heb je deze al op MTW besproken maar in dit soort omstandigheden kunnen ze nog wel eens stiekem uit je hoofd verdwijnen. Als je mentor wordt heb je op de eerste plaats een sociale taak. Je moet voor een sterke groepsband zorgen zodat alle eerstejaars zelfverzekerder met hun studie kunnen beginnen. Als je één iemand meer aandacht geeft, heeft dat directe gevolgen voor jouw betrokkenheid met de rest, waardoor zij niet de optimale mogelijkheden krijgen waar jij garant voor zou moeten staan. Dit eerste argument is dus een erg belangrijk. Ten tweede moet je de situatie ook eens van de kant van het meisje bekijken. Er zijn twee mogelijkheden. Of ze wil gewoon een vriend van je zijn of ze vindt jou ook zo lkeuk dat ze wel verliefd op je zou kunnen worden. De eerste optie is niet erg onwaarschijnlijk. Door het verschil in machtspositie tussen mentoren en kindjes zijn alle kindjes al snel geneigd te proberen aardig over te komen. Een verkeerde inschatting van haar gevoelends zou haar ook erg in verlegenheid kunnen brengen omdat ze je deze week nog zo nodig heeft. Ook in het tweede geval is het niet verstandig gelijk al haar denken op jouw proberen te richten. Misschien komt ze net van het VWO waar de meesten een hele onzekere periode achter de rug hebben. De grotere vrijheid en het hoge percentage jongens kan een grote verwarring te weeg brengen. Ze zou dus nog niet goed in staat zijn zo`n beslissing te nemen.

Houd dus nog even een weekje vol!!!


Logica

De bus is een aardig eind op weg, zeggen ze. We spreken uit ervaring als we zeggen dat dat waarschijnlijk nog veel meer klopt dan de bus zelf zou willen. Soms is het namelijk om je te bescheuren van het lachen als je probeert de logica te ontdekken achter de architectuur van de busstations. Om een idee te krijgen, geven we een paar voorbeelden.

Het busstation in Uithoorn ziet er als volgt uit: Dat in Den Oever ziet er uit als Het busstation in Zwartsluis is wel het toppunt: Het klinkt misschien wat arrogant, maar voor alle drie menen wij een redelijk alternatief voor handen te hebben: Nu weten wij natuurlijk niet precies wat de beweegredenen van de architect waren om de boven beschreven vormen te verwerken in een busstation. In hoeverre heeft bijvoorbeeld het straatbeeld van deze dorpen invloed op de archtitectuur? Heeft het te maken met hoe de pet van de burgemeester staat? Is het milieubewust? Of is het ter vermaak van de passagiers? Een iets reëlere optie is dat het de werkgelegenheid stimuleert. Reken maar uit hoeveel extra tijd de chauffeur nodig heeft om op deze manier een halte te passeren. Bovendien kost het de architect meer denkwerk, de bouwvakkers meer zweet, de schoonmakers meer reinigingsmiddel, de plattegrondtekenaars meer inkt (hetgeen weer goed is voor de supermarktdirecteuren), enzovoort.

En toch zegt onze intuïtie dat de door ons ontworpen architecuur meer voor de hand ligt. Zo heeft de chauffeur minder tijd nodig om de halte te passeren, kost het de architect minder denkwerk, de bouwvakker minder zweet, de schoonmakers minder reinigingsmiddel, de plattegrondtekenaars minder inkt, enzovoort.

Ja, ja, de bus is aardig op weg.


GENOEG: GAMEBOYS