By the way... 23, 2 december 1993


By the way...

Het sneeuwt. Overal staan sneeuwpoppen. Er wordt overal al geschaatst. Iedereen houdt sneeuwballengevechten. Auto's slippen en vliegen uit de bocht. Fietsers glijden onderuit. Vogels hebben geen eten meer. Reigers vriezen vast in de sloten. De mussen vallen bevroren uit de dakgoot. De schimmel van Sinterklaas loopt op sneeuwkettingen. De schaatsfabrikanten maken overuren. De ijsfabrikanten maken onderuren. De heer Kroll maakt overuren. De campingbeheerders maken onderuren. De `By the way...'-redactie maakt overuren.

Immers, de `By the way...' is er weer!!! Het was weer een hele klus, temeer daar de copystroom een beetje stokt. Waar blijven al die ingezonden stukjes? Jullie wilden toch dat we elke twee weken uitkomen? Het enige dat we deze keer mochten ontvangen, is een gedicht van een trouwe lezeres. Hiermee waren we natuurlijk erg blij, maar we zouden toch graag kunnen kiezen uit stapels post. Stelt ons dus niet teleur!

de redactie

Oplossingen Kermit

De oplossingen van Kermit de Kikker van vorige week zijn als volgt:
 1. Kermit de Likker
 2. Kermit de Mikker
 3. Kermit de Wrikker
 4. Kermit de Tikker
 5. Kermit de Pikker
 6. Kermit de Hikker
 7. Kermit de Klikker
 8. Kermit de Snikker
 9. Kermit de Knikker
 10. Kermit de Schrikker
 11. Kermit de Stikker
 12. Kermit de Fikker
 13. Kermit de Strikker
 14. Kermit de Bikker
 15. Kermit de Flikker

Sneeuw

Ja, leuk het sneeuwde weer. Niet dat het echt iets bijzonders is maar het leuke aan die paar dagen vorst is dat er onmiddellijk weer kansen zijn op een elfstedentocht en Sietsema weet meteen te vertellen dat het nog wel even door moet vriezen alvorens het grote festijn weer van start kan gaan. Toegeven die paar keren dat ik de elfstedentocht bewust heb meegemaakt waren mooie tijden. De tocht die ik mij noch enigszins herinner was zo'n negen jaar geleden. Gosh wat gaat de tijd snel.

Die tocht was meer een gevecht om de spaarzame plaatsen. Natuurlijk was de winnaar van minder belang. Het ging alleen maar om het kruisje wat verkregen werd door middel van het uitrijden van het gehele parcours.

Genoeg over die oude goede tijd. Geniet van de sneeuw zoals die er nu licht. Laat je (niet te vaak) verlijden tot het gooien van een sneeuwbal. Pak je schaatsen uit de kast en probeer om de kust van de schaatsen weer onder de knie te krijgen.

Moeilijk is het niet, zelf kleine kinderen kunnen schaatsen, gevaarlijk is het des al niet te min wel. Enkele gevaren die je op je schaatstocht kunt tegenkomen zijn wakken. Wakken zijn gedeelten in het ijs waar het water nochtans zich als in vloeistof vorm voordoet. Het gevaar van deze plaatsen is dat het gladde oppervlak wat door het ijs wordt gevormd, wordt onderbroken door een nat oppervlak.

Het gevaar openbaart zich als een nietsvermoedende schaatser gedurende het schaatsen ongemerkt over een wak zou willen schaatsen. De gevolgen zijn desastreus. De oppervlaktespanning is niet bestand tegen het gewicht van de schaatser en derhalve is de schaatser gedwongen te gaan zwemmen, wat trouwens ook zeer ontspannend kan zijn. Het grote probleem is dat de schaatser niet voldoende rekening had gehouden met de snel veranderde omstandigheden. De snelheid is nog steeds voorwaarts. De kleding is waterabsorberend. Als laatste blijkt het water ook nog eens koud te zijn. Deze feiten gecombineerd geven een allerminst rooskleurige uitkomst. De precieze uitkomst is nog niet bekend, maar de redactie zoekt naar schaatsers{\it (doe dit niet zelf)} die zich vrijwillig willen blootstellen dat het koude water.

Andere gevaren zijn de gevaarlijke ijzers waarop de gemiddelde schaatser zijn kunsten ten toon stelt. Zojuist heb ik U noch aangemoedigd om ook zelf te schaatsen, maar ga er in geen geval van uit dat Uw medeschaatser evengoed kan schaatsen als U, het echte talent. Houd er rekening mee dat er altijd precies voor U iemand kan vallen, op zo'n moment zijn de twee ijzers onder Uw schoenen twee moordende, pas geslepen messen. Zij hebben altijd de nijging om rechtdoor te gaan. Op dat moment bent U de enige die enige variatie kan maken in de bewegingsrichting. Zorg er dus voor dat je altijd de mogelijkheid hebt om uit te wijken anders zouden er zeer erge ongelukken kunnen gebeuren.

Gelukkig zijn er ook leuke dingen op het ijs, wat dacht je van ijspret. Dit is de verzamelnaam voor al datgene wat het bevroren water ons meer bied. Denk hierbij aan wedstrijden op het ijs met al zijn varianten. Jammer dat wij in ons platte landje geen bergen hebben, want wat is er mooier dan besneeuwde berghellingen. Zelf heb ik nog nooit geskied, maar aan de massale trek naar het buitenland is toch wel duidelijk te merken dat skiën toch echt leuk moet zijn. Persoonlijk vind ik de bobslee wel wat hebben. Die gaat zo lekker hard, alleen jammer dat het niet mogelijk is om zelf de grootte van de snelheid te reguleren, lijkt mij.

In Nederland heb je natuurlijk Heerenveen. De snelste baan die ik wil kennen. Speciaal aangestelde ijsmeesters, met speciale apparatuur. Continu metingen om het ijs optimaal te houden terwijl de toeschouwers met een zacht windje warm gehouden worden. Of ze er ook warme chocomel hebben weet ik niet, maar dat is wel het uitvinden waard, vind U niet.

Geniet niet van de natuur, deze laat U toch alleen maar in de steek. Neem gewoon de kunstijsbaan en ben zeker van Uw schaatsplezier.


Weetje

Carlijn maakte de volgende opmerking: Flauwvallen is typisch iets voor meisjes, die zijn immers zielig en zwak.

Lonneke

Eindelijk kom ik maar eens in actie
Voor onze `By the way...'-redactie
Want zonder dit stukje van mij
Was deze Sint-editie vrij
Van enig rijm of gedicht
Ondanks dat ben ik gezwicht
Om een kolommetje te vullen
Wil ik hier niet gaan lullen
Over een van onze leden:
Lonnekes afgang wordt vermeden
Jongens het is buiten wit
Dus Sinterklaas heeft al menig rit
Door de sneeuw gemaakt
Zijn paardje is in trance geraakt
Van de mooie, witte pracht
Die Koning Winter ons heeft gebracht
Al komt er geen witte kerst misschien
We hebben toch al sneeuw gezien!
Geertje
Noot der redactie:

Welk een poëtisch hoogstandje mochten wij van Geertje in ontvangst nemen. Wij van de redactie waren diep geroerd, maar vrezen dat het niveau toch iets te hoog grijpt voor ons blad. Wij hopen dat onze lezers het desondanks toch konden waarderen.


Nachtsporttoernooi

Wegens het overweldigende succes van het nachtsporttoernooi van vorig jaar, is de sportcommissie weer zo goed geweest om dit initiatief te herhalen. Dus, trek door de inmiddels meters hoge sneeuw en ploeter naar Zeist om aldaar in sporthal De Klomp een vrijdagnacht te volleyballen. Het gaat erom dat je een team samenstelt van zo'n 6 of 7 personen en je zo snel mogelijk inschrijft bij de sportcommissie. Het kost slechts f 42,- en de kantine is de hele nacht open, dus het kan niet op. Oja, het wordt gehouden op 21 januari, als je dat nog wou weten.

Schoen zetten

Komt allen en zet Uw schoen want zelfs hier weet de sint Uw schoen te vinden.

Voorwaarden om mee te doen:

 1. Alle schoenen moeten in de A-Eskwadraatkamer aanwezig zijn op datum van drie december 1993.
 2. Alle schoenen gezet op de derde december moeten worden voorzien van een goed uitziende wortel.
 3. Alle goed uitziende wortels moeten zijn vergezeld van een kado ter waarde van vijf gulden.
 4. Alleen goedgelovige mensen mogen meedoen.
 5. Alle goedgelovige mensen moeten een sinterklaasliedje zingen.
 6. Bij het niet voldoen van een of meerdere verplichtingen kan de bezitter van de schoen worden gestraft door Sinterklaas.

GENOEG&: Sneeuw