By the way... 22, 18 november 1993


By the way...

Tja daar is ie dan weer en alweer op milieu vriendelijk papier. Er zijn nog steeds mensen die vinden dat wij nog vaker moeten uitkomen, het liefst twee keer per dag. Wij kunnen je vertellen dat eens in de twee weken echt onze top is en als de oplage nog vaker moet worden we helemaal gek. Maar gelukkig zijn er ook genoeg mensen die met ons meeleven en vele stukjes inleveren om te publiceren. Is jouw stukje nog niet geplaatst, wacht nog even want het komt zeker. Wil je ook eens je nog niet ontdekte verborgen literaire talenten laten ontdekken schroom dan niet om ook eens een stukje in te leveren. Wij proberen om zo snel mogelijk alles te plaatsen.

Lees deze `By the way...' en ontdek hoe innoverend een schaakpartij kan zijn of hoe je je onder extreme omstandigheden toch nog kan ontspannen. Als echte klapper moet je de vrije interpretatie van "the A-Team" lezen. Kortom ook deze `By the way...' is weer zeer veelzijdige en boordevol met informatie, veel leesplezier.

De redactie

De Kaleidoscoopdag

En op de 2823437-ste dag (28 oktober 1993) schiep God de Kaleidoscoopdag. En er kwamen 70 wijzen (maar niet uit het oosten) luisteren naar de Evangelieën volgens Ds. Siersma, Ds. van Rooij (bisdom Nijmegen), Ds. Cohen (bisdom Eindhoven), en paus Ds. Duparc (aartsbisdom Delft). En 's middags werden de gelovigen heengezonden om hun geloof in praktijk te brengen en daarmee een taart te winnen (niets voor niets), om daarna verlicht terug te keren en te luisteren naar de preek van de paus over de verhouding tussen de toegepaste en theoretische bisdommen. Na afloop werd de eucharistie gevierd met brood en (brande)wijn. De dag werd besloten met het Laatste Avondmaal. Na drie dagen was Christiaan Huijgens er weer overheen.

En God zag dat het goed was.

Amen.


Verveling II?

Wie zit zich nooit te vervelen? Komt dit je bekend voor, dat kan. Het is een vervolg op de vorige ``Verveling'' in de BTW, met een verschil, want de auteur zal nu wel anoniem blijven. Waarom nog zo'n stukje, wil je misschien zeggen. Nu, dat komt omdat ik vele mensen heb benadeeld. Er zijn namelijk mensen die opmerkten dat een trein niet vervelend is, dat je er heerlijk kunt leren voor de veel te moeilijke tentamens die je toch ooit moet leren. Voor deze overijverige mensen heb ik besloten toch de ontspanning te brengen die wij (de mensen die nu in de trein heerlijk kunnen ontspannen) al lang hebben gevonden.

Deze keer heb ik gekozen voor een meer voorkomende variant. Voor ik de variant ga verklappen, benadruk ik nog even dat de oefeningen alleen door mensen die in het bezit van een of meerdere zwemdiploma's uitgevoerd mogen worden. Deze waarschuwing is louter en alleen om te voorkomen dat tijdens de pure ontspanning ongelukken gebeuren. Denk hierbij aan verdrinkingsdood.

Ontspanning kun je namelijk heel goed op het water vinden. Enkele voorbeelden zijn hier wel op zijn plaats, denk aan een kuuroord, hoog in de bergen, tussen de eeuwige sneeuw. Sneeuw is water en water is dus ontspanning. Nog een ander voorbeeld. Zwemmen is drijven wat lijkt op zweven, wat op zijn beurt overeenkomt met vrijheid. Zie je de bloemenvelden en het prachtig glooiende landschap al voor je, ontspanning ten top.

Overtuigd van het feit dat water ontspanning brengt heb ik een klein onderzoek in gesteld om er achter te komen waar de moderne mens nog kan spetteren en soppen. De makkelijkste oplossing, ``Het zwembad'', blijkt niet de beste. Er kleven namelijk vervelende bijwerkingen aan. De belangrijkste is, dat de mensen die voor ontspanning naar een zwembad gaan, zichzelf tegen zullen komen, fysiek zien ze er niet uit, psychisch zitten ze in de put. Met z'n allen in zo'n klein badje is niet de beste oplossing. Nee, uit het eerder genoemde onderzoek is gebleken dat de enige plaats waar de rust die nodig is voor de ontspanning alleen te vinden is bij de afwas (of in de trein onder het kanaal door). Het blijkt namelijk dat bij de afwas niemand maar dan ook niemand je durft te storen. Het huis lijkt dood te zijn. Huisgenoten verdwijnen op het moment dat jij je er toe zet de kraan open te zetten.

De juiste situatie is meteen geschapen. Luister naar het gekletter van het water, zie het sop groeien. Doe er, als je er niet zeker van bent dat het sop de hele afwas kan overleven, nog wat afwasmiddel bij. Ruik de citroengeur en begin in een rustig tempo af te wassen. Let er op dat de waterkraan tijdig wordt dicht gedaan. Ben je niet zeker dat je tijdens de totale ontspanning nog in staat bent te kunnen opmerken dat de kraan nog open is, zorg er dan voor dat de overloop niet verstopt zit.

Het feest is begonnen. Eerst de kopjes. Reinig ze grondig, smetteloos schoon. Denk er over na dat je zelf ook zo vies bent van binnen. Terwijl je de vaat reinigt, reinig je je zelf, psychisch kom je geheel tot rust. Tot de pannen, met extra veel vet; zie dit als laatste uitdaging. Met een schuurspons ben je in staat je zelf zoveel rust te verschaffen dat zelfs het ergste vuil verdwijnt. Dan is het grote moment aangebroken. Het afwaswater weg doen. Haal voor de grap je hand eens door het water, deze rommel ben je kwijt en draag je niet langer meer met je mee. Langzaam en beheerst laat je het water weglopen. Je kijkt het na en ziet het verdwijnen.

Het leuke aan deze manier van ontspannen is dat het leven je weer toelacht, je huisgenoten lijken vriendelijker te zijn geworden. Terwijl zij niet begrijpen dat je de afwas puur uit eigen belang deed. Een modernere manier van ontspannen bestaat niet.


Lied

Tatadotaa, totato Tadadadotata, tatadadoda
Tatadota, toda-tado
Totodata, totado
Tada-todato totodataa
Tada-todato tadadododa

Nè nè no nè no nè no-no nè na
Nè nè no nè no no-no-no nè
Nè nè no nè no nè no-no nè na
Nè nè no nè no no-no-no noo

Pada-poda pa (todadiedadiedadie)
Pada-poda pa (todadaduuu)
Pada-poda pa (todadiedadiedadie)
Pada-poda pa (todadaduuu)

Tatadotaa, totato
Tadadadotata, tatadadoda
Tatadota, toda-tado
Tada-toda to ta-ta totaaaaaaa
Ta!

(muziek: A-team deuntje)

Frank

Schaken

Dat schaken zeer gezellig en interessant kan zijn werd gisteren (17 nov.) nog eens even goed bewezen. Zelf enkele redactieleden konden zich niet weerhouden om zich in een van de zinderende partijen te storten. Tussen de spelen door werden de mensen met de iets mindere schaakervaring nog even onderwezen hoe een paart kan springen en hoe je kunt voorkomen dat je binnen drie zetten mad komt te staan. Dit alles kwam het spelniveau zeer ten goede en naarmate het einde van de dag naderde bleek het niveau en inzicht steeds meer te groeien. De ene fabuleuze zet na de andere zorgde ervoor dat zelfs de meest gewonnen partij toch nog een interessante wending kreeg. Natuurlijk is het voor een ieder van het grootste belang te weten wie zich nou de echte schaaktobspeler mag noem. Voor de hierop volgende periode is dat niemand minder dan Xander Wemmers. \bigskip

Voor de liefhebbers volgt hier de beslissende partij, die van Xander tegen Léon van Tol:

1. e4 d5 2. exd5 Pf6 3. d4 Pxd5 4. c4 Pb6 5. Pf3 g6 6. Pc3 Lg7 7. h3 0-0 8. Le2 Pc6 9. d5 Pe5 10. Pxe5 Lxe5 11. Lh6 Te8 12. 0-0 e6 13. Tc1 Df6 14. Dd2 exd5 15. cxd5 Ld7 16. Lg5 Dg7 17. f4 h6 18. fxe5 hxg5 19. e6 fxe6 20. dxe6 Lxe6 21. Dxg5 Lf7 22. Ld1 Te5 23. Dg3 Tae8 24. Txf7 Kxf7 25. Lb3+ Ke7 26. Pe4 c6 27. Pc5 Kd8 28. Dg4 Te1+ 29. Txe1 Txe1+ 30. Kf2 Dxb2+ 31. Kxe1 Dc1+ 32. Dd1+ Dxd1+ 33. Kxd1 ...

En nadat zwart in de tijdnoodfase veel simpele remisekansen had gemist en wit vele kansen miste op een simpele winst, won wit toch.


Kermit de Kikker

 1. Het is groen en het likt?
 2. Het is groen en het mikt?
 3. Het is groen en het wrikt?
 4. Het is groen en het tikt?
 5. Het is groen en het pikt?
 6. Het is groen en het hikt?
 7. Het is groen en het klikt?
 8. Het is groen en het snikt?
 9. Het is groen en het knikt?
 10. Het is groen en het schrikt?
 11. Het is groen en het stikt?
 12. Het is groen en het fikt?
 13. Het is groen en het strikt?
 14. Het is groen en het bikt?
 15. Het is groen en het flikt?
(oplossingen volgende keer)
GENOEG&: Bureau