By the way... 9, 4 februari 1993


Oproep Oproep Oproep

De `By the way...' bestaat nu ongeveer een half jaar en uit de reacties blijkt dat hij door velen gelezen wordt. Het is tot nu toe echter zo geweest dat alle artikelen van de redactie afkomstig waren. Dit is niet de bedoeling van een verenigingsblaadje!!

Waarde lezers, pakt daarom nu uw pen en begint te schrijven: over activiteiten van A-Eskwadraat waarover je iets wilt melden/zeggen, iets wat je bij A-Eskwadraat hebt meegemaakt of gewoon iets leuks. Iedereen mag schrijven, mits van enig niveau!! Artikelen in de trant van `Ik ben Kees, 20 jaar en ik weet ook nog een mop' hebben we liever niet.

Schroomt dus niet, maar schrijft.


Dies

Op woensdag 10 februari is het weer zo ver: A-Eskwadraat is jarig. Het vorig jaar volwassen geworden ventje zal dit jaar z'n 22e verjaardag vieren. Werd deze gebeurtenis vorig jaar uitbundig in het academiegebouw gevierd, dit jaar zal de dies in huiselijke kring gevierd worden.

Het bestuur nodigt alle actieve leden, niet-actieve leden en belangstellenden uit om vanaf 16.00 uur in de kantine van Trans I deze feestelijke gebeurtenis onder het genot van een hapje en een drankje te vieren. Verder kan dan iedereen die dit wil nader kennis maken met het bestuur.


`Ei'

De ALV van bijna een jaar geleden was een bijzondere vergadering. Toen werd namelijk het nieuwe, eigen vaandel van A-Eskwadraat gepresenteerd. Een omstreden vaandel, niet alleen omdat het in de vorm van een scharrelei is, maar ook omdat het een geheime code bevat. De betekenis van deze code is slechts bij drie personen, de ontwerpers van het vaandel, bekend en zal pas in 1996 op het 5e lustrum onthuld worden.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die ongeduldig worden en zelf proberen de code te kraken. Tot nu toe zonder succes. Afgelopen maandag nog kregen we een fax binnen van enkele Belgen, die hier op bezoek waren geweest (en waarover in een volgende `By the way...' hopelijk meer), die meenden een oplossing te hebben. Hun relaas klonk echter niet al te plausibel en één van de vaandelontwerpers glimlachte slechts toen hij het verhaal voor ogen kreeg.

Er valt dus nog heel wat eer te behalen door de code te breken. De code is: 65459951262 en heeft waarschijnlijk wat te maken met de fusie van A-E en S-kwadraat. Als je meer informatie wilt, kun je altijd langs de A-Eskwadraatkamer langsgaan. Succes!


Sport

Er is weer nieuws van het sportfront. In de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 januari vond in sporthal De Clomp te Zeist het nachtsporttoernooi plaats.

Van kwart over twaalf tot zes uur 's ochtends werd er door (houd je vast) achttien teams gevolleybald. Om ongeveer half zeven konden de 27 zeepkistjes de eerste prijs-taart in ontvangst komen nemen, op de voet gevolgd door de pletting pinguins die de tweede prijs-taart als ontbijt hadden.

De sportcie bedankt bij deze alle enthousiaste (en over-enthousiaste éénoogige) deelnemers die van dit toernooi zo'n succes hebben gemaakt. We hopen iedereen terug te zien op het ping-pong toernooi en tijdens de triathlon.

de sportcie.

Excursie KSLA

Op donderdag 28 januari brachten 17 carière-gerichte ouderejaars fysici, 2 aio's en 3 nieuwsgierige eerstejaars een bezoekje aan het KSLA [Koninklijke Shell Laboratoria Amsterdam, red.]. Hoewel de grote Shell-toren tegenover het CS Amsterdam vanwege de mist niet te zien was, kwamen we uiteindelijk op de 15e verdieping aan, vanwaar we dus geen ontzettend mooi uitzicht over Amsterdam hadden.

Na de ontvangst en een inleidend praatje door de directeur van één van de Research Divisies volgden enkele theoretische verhandelingen over het modelleren van olie- en gasstromen in lange, korte, brede en smalle pijpen. Ook werd er iets verteld over hoe je met behulp van Monte Carlo methoden de vrije energie van lange ketens moleculen kunt berekenen (dit voor de insiders).

Omdat we door deze lange zit en diepe concentratie nogal vermoeid waren geraakt, mochten we een anderhalf uurtje ontspannen tijdens het `lopend broodje'. Dat bleek een voortreffelijke lunch te zijn, compleet met voorgerecht en drankje, waarbij al lopend en van gesprekspartner wisselend contacten konden worden gelegd met enkele Shell-medewerkers. Ook konden er op deze manier eventuele stageplaatsen worden geregeld.

Na het `lopend broodje' volgde het `kijkje op de werkplek'. Er werden twee experimentele opstellingen bezocht: één over verstuiving en één over lange verticale pijpen met olie (of water) erin.

Omdat we nu weer erg vermoeid waren, dit keer van het staan, en omdat in de trein het spitsuur was aangebroken, werd de dag afgesloten met een drankje en een hapje. Hierbij werd tevens de dag geevalueerd.

Dit was een korte reportage over de excursie naar het KSLA. Vanwege ruimtegebrek kan ik hier niet dieper ingaan op de (wetenschappelijke) inhoud van de praatjes, maar geïnteresseerden kunnen daarover (misschien) meer lezen in de volgende Vakidioot. Het programma van deze excursie was erg interessant en alle deelnemers vonden het een geslaagde dag, hoewel niet iedereen nog even graag bij Shell zou willen gaan werken.

Wil je ook eens mee op excursie? Houd dan goed de aankondigingen op de A-Eskwadraatborden en in de `By the way...' in de gaten.

Saskia

Bedrijvendag

Op woensdag 17 februari 1993 organiseren A-Eskwadraat en Proton een Bèta-Bedrijvendag. Deze dag is speciaal gericht op ouderejaars en afgestudeerden van de studierichtingen Scheikunde, Sterrenkunde, Wiskunde, Informatica, Natuurkunde en Geofysica.

Aan de Bèta-Bedrijvendag zal dit jaar door o.a. Philips, TNO, Shell, Fokker en DSM worden deelgenomen. Door middel van stands en lezingen proberen de bedrijven een indruk te geven van wat de toekomstmogelijkheden van jou bij deze bedrijven zijn. Mocht je speciaal geï nteresseerd zijn in een bepaald bedrijf, dan bestaat er de mogelijkeid om later een oriënterend gesprek met dit bedrijf te voeren.

De Bèta-Bedrijvendag is doorlopend toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur en wordt gehouden in de hal van Trans I.

Woensdag 24 en donderdag 25 februari worden sollicitatietrainingen gegeven door Stichting Junior Service. De training van woensdag duurt de hele dag, heeft plaats voor maximaal tien personen en kost f 20,-. Donderdag zijn er twee trainingen van een halve dag welke gevolgd kunnen worden door maximaal vijftig personen. Deze kortere trainingen kosten f 10,-.

Vorig jaar is gebleken dat deze trainingen zeer de moeite waard zijn. Wanneer de belangstelling dan ook te groot is, zal er een selectie worden uitgevoerd, waarbij rekening zal worden gehouden met de verwachte afstudeerdatum.


Schaakladder

Er is weer (volop) gespeeld voor de schaakladder de afgelopen twee maanden. Zowaar heeft dit tot enige verschuivingen bovenin geleid. Maus versloeg Frank na een niet al te correcte partij en Lennart won eindelijk een keer van Norbert. Ook Xander is 'n plaats hoger gekomen.

Er kunnen zich nog steeds mensen opgeven voor deze ladder. De tussenstand:

  1. Léon van Tol
  2. Lennart de Vos
    Michiel Hochstenbach
  3. Norbert van Woerkom
    Maus Wolrabe
    Martin Pikaart

Error