By the way... 5, 5 november 1992


Fly the way...

Shame on you! Het is de redactie ter ore gekomen dat verschillende ettertjes de `By the way...' misbruiken voor hun eigen egocentrische behoeften: het vouwen van vliegtuigjes. Om hiermee de redactie in de waan te brengen dat er zo'n behoefte aan hun blad bestaat, dat ze er gelijk maar eens een heleboel extra drukken. Bloody motherf#]*$ morons (sorry, Schwarz).

Maar de redactie gaat met haar tijd mee. Wil haar `lezersschare' vliegtuigjes vouwen, laat ze dan alsjeblieft vliegtuigjes vouwen. Moet dat van onze `By the way...', dan maar van onze `By the way...'. Gelukkig houdt de redactie ook rekening met het intelligentiepeil van al haar lezers en heeft daarom een vouwschema gefabriceerd (à la Boeing), hetgeen op pagina achterkant te vinden is. Dus laat je speelgoed staan, schuif gezellig aan...


Bedankt...

De feestcie voor een grandioos Introfeest, de kookploeg, of eigenlijk l'equipe de cuisine, voor de voortreffelijke diners die zij hebben klaargemaakt tijdens het Eerstejaarsweekend, Roelof, Reinier en Dijk voor het verzorgen van de muziek, de heer Schrage, Inge-Bartjan, Reinier en Michel voor het geven van de workshops, de ouderejaars, die op het EJW waren, voor de begeleiding van de aanwezige eerstejaars, de eerstejaars, die op het EJW waren, voor hun enthousiasme en begeleiding van de ouderejaars, iedereen die in het smoelenboek al bedankt is (dat is wel erg dubbelop van het zelfde, red.), iedereen die we vergeten zijn, alle mensen die op het EJW waren, nog een keer bedankt voor hun inzet om het weekend te laten slagen.
De introkern

A-Eskwadraat: It's rare to be square!

Misschien heb je je weleens afgevraagd wat voor een vereniging A-Eskwadraat nu precies is. Niet zo zeer wat ze op het moment allemaal doet, maar waarom ze het doet en waarom op die manier doet...

In het algemeen kun je zeggen dat het heden sterk wordt bepaald door het verleden. Bij A-Eskwadraat echter niet. Het is een vereniging die wordt gekenmerkt dooe een kleurig verleden, een zekere lak aan tradities, maar aan de andere kant toch belang hecht aan continuïteit.

In de komende `By the way...'s zal ik proberen een duidelijker beeld te geven van wat A-Eskwadraat nu eigenlijk ìs. Te beginnen met de naam.

Op 4 mei 1928 wordt het fysisch gezelschap voor na-candidaten opgericht. Het gezelschap noemt zich S-kwadraat. Dit zou waarschijnlijk staan voor Samen Sterker of Samen Slimmer (de juiste betekenis zal wel immer een mysterie blijven). Een jaar later wordt S-kwadraat een officiële vereniging.

De voor-candidaten verenigen zich 2204 dagen later in A-E. Deze naam werd gekozen naar aanleiding van de vijf verschillende exacte studierichtingen die Utrecht toen kende en die werden aangeduid met de letters A tot en met E.

Na een bloeiend eigen leven stonden deze verenigingen eindelijk op het punt om te fuseren. Maar dit mislukte. In de jaren zeventig besloot men het opnieuw te proberen en 10 februari 1971 was de fusie een feit. Een nieuwe naam was helaas niet zo gauw gevonden, maar gelukkig kwamen de creatieve bèta's al snel met een oplossing: A-Eskwadraat. Een voorlopige oplossing, want een ieder was het er over eens dat er een nieuwe naam moest komen. Maar ja, continuïteit...


Schrijf!

Aap, noot, Mies, eh... Verder kennen we het leesplankje niet. Maar dat is ook helemaal niet nodig om een artikeltje in de `By the way...' te schrijven.

De redactie, wijzelf dus, schrijven bijna alle artikelen zelf. (Tijd om te applaudiseren). Deze, vaak briljante, onzin-journalistiek heeft wat meer serieuze aanvulling nodig. Als je hebt meegedaan aan een A-Eskwadraat activiteit (ontzettend mogelijk), schrijf dan een verslag voor `By the way...'. Dit kun je inleveren op de A-Eskwadraatkamer. Overigens, als je wat minder serieuze teksten hebt (je schrijft bijvoorbeeld dat `By the way...' kwaliteit heeft), dan mag je dat ook inleveren. We kunnen zeker niet garanderen dat we je bijdrage plaatsen, maar we doen onze uiterste best om het te plaatsen.

Recept:
artikel voor `By the way...'
Benodigdheden:
1 vel (klad)papier
6 potloden
1 sick mind (By the way, 2 werkt beter, red.)
1 beetje tijd
Methode:
Neem 1 beetje tijd. Pak 1 vel (klad)papier en 1 potlood. Gebruik 1 sick mind om op een briljant idee te komen. Schrijf deze op en kauw ondertussen op de 5 andere potloden (liefst tegelijk). Et voila: een artikel.
Variatie-tip
Jat desnoods een idee van een ander (als je hier erg goed in bent, mag je eventueel ook bij de redactie komen `werken').


`Bij de weg...'

Een Hamilton-circuit is een verzameling punten die al dan niet met elkaar verbonden zijn en waarvoor geldt dat ieder punt bereikbaar is zonder twee maal langs dezelfde verbinding te gaan. Onderstaande warboel stelt zo'n Hamilton-circuit voor (de kruispunten komen overeen met de eerdergenoemde verbindingspunten). Bewijs dat dit circuit inderdaad een Hamilton-circuit is of bewijs het tegendeel.


Schaaktoernooi

Donderdag 22 oktober vond het eerste SWING-schaaktoernooi plaats. Er deden 34 mensen mee, maar opvallend (?, red.) genoeg waren er geen meisjes die schaakten. Ondanks de vele uitnodigingen kwam er slechts één docent meedoen. De schakers werden ingedeeld in groepen met 5 spelers). Na zo'n tweeënhalf uur schaken werd duidelijk wie zich voor de finale geplaatst hadden. Norbert van Woerkom, Michiel Hochstenbach, Léon van Tol en dhr. Duistermaat (de docent dus) deden dit met een score van 100%. Er werd ook een B-finale gespeeld door alle nummers 2. (Opvallend detail: bij de 6 finalisten spelen 5 wiskundigen).

Léon van Tol - J.J. Duistermaat
(achteraf de beslissende partij)

Niet overgetypt, sorry...

Léon won ook al zijn andere partijen, zodat hij eerste werd met 1.5 punt voor Duistermaat. Michiel Hochstenbach werd derde, net voor Norbert van Woerkom die wel een remise haalde tegen Duistermaat. Verder nog een speciale vermelding voor René Boulonois, Martin Dudok van Heel, Frank Evers en Marcel Vonk, die samen totaal nul punten wisten te behalen.

De eindstand was als volgt:

 1. Léon van Tol
 2. J.J. Duistermaat
 3. Michiel Hochstenbach
 4. Norbert van Woerkom
 5. Lennart de Vos
 6. Remco Crans
 7. Arjan Bosse
 8. Thomas Niemeijer
 9. Martin Pikaart
 10. Eelco Schillings
 11. Frank van der Loo
 12. Mattieu Bastiaanse
De sportcie

Error