By the way... 2, 3 september 1992


Bij de weg...

De redactie is een maand on the way geweest en heeft daar extra inspiratie opgedaan. Het resultaat is een gloednieuwe editie van `By the way...'.

De redactie hoopt dat na deze uitgave de inspiratie nog niet op is, en de `By the way...' het hele jaar door op de oude vertrouwde manier de lezer kan informeren en amuseren. Dus geen gebral als The `By the way...' controls the world of snobistisch gedoe met lange en moeilijke woorden. Laat staan dat er andere publicaties van A-Eskwadraat als flauwekul worden bestempeld.

Omdat dit het eerste nummer van dit jaar is en er veel eerstejaars zijn, is er op pagina achterkant een stroomschema zodat je weet wat je met je `By the way...' allemaal kunt doen. (Nee, we loven geen prijs uit voor diegene die als eerste een vliegtuigje gevouwen van een `By the way...' 40 meter laat vliegen.)

Mocht je problemen hebben met het vinden van een kamer, het betalen van je collegegeld of heb je het telefoonnummer van je ouders weer gevonden: lees deze `By the way...' en je zorgen ben je voor 23 seconden vergeten.

Is dat onverhoopt te weinig, dan is het wellicht een goede tip om de introductie encyclopedie te `verslinden'.


Olifanten vallen uit de lucht

Vraag je je weleens af wie De Uithof heeft ontworpen? Ik neem aan van niet. Denk je er weleens over na of er iemand is die de wereld heeft geschapen en zo ja of deze al dan niet een baard heeft en hoe het heelal is ontstaan? Misschien diep in de nacht discussiërend en drinkend met vrienden. Heb je er weleens bij stil gestaan wie die mentoren bij de introductie eigenlijk zijn?

Pats, boem, ineens staan daar de eerste dag van de introductie zo'n 50 mentoren klaar om de eerstejaars op te vangen. Ieder met hun eigen leven en verleden, te groot om te beschrijven. Mentoren komen echt niet zomaar uit de lucht vallen

Mentor zijn start eenvoudig. Zo rond mei zoek je een mede-mentor en schrijf je je naam op een lijst van de introkern. Pas maanden later wordt het serieus: je krijgt een brief dat je mee moet op mentortrainingsweekend. Mentor worden gaat niet zomaar.

En zo begeef je je dan met een grote groep mentoren, de introkern en de mentortrainers met de fiets op weg naar IJsselstijn, op weg naar het mentortrainingsweekend. Een weekend vol gezelligheid en leuke mensen, met disco en kampvuur, maar ook met ontzettend veel trainingssessies.

Alles moet je leren, ook mentor zijn. Veel komt neer op sociale vaardigheden en improvisatie maar er zijn bepaalde dingen handig om te weten. Wat vertel je je groepje de eerste vijf minuten, als iedereen nog te verlegen is om iets te zeggen? Wat doe je als er een ouder meekomt? Hoe vul je een gat in het programma? Hoe overtuig je je eerstejaars dat het toch echt heel gezellig is om nog wat te gaan drinken op het Wed? Ook practische zaken, zoals openingstijden van bibliotheek en dictaatverkoop, komen ruim aan bod d.m.v. een kwis. Tenslotte moet je als mentor alleswetend zijn, of anders wel weten waar je de informatie kan vinden. Een ander aspect is het analyseren van groepsprocessen. Hoe beslist een groep, wat kan je verwachten van een mentorgroep?

Erg interessant allemaal. Iedere dag doe je weer meer kennis, moed en twijfels of het wel kan (het lijkt steeds ingewikkelder) op. Je bent blij dat je geen psychologie bent gaan studeren. Zo'n exacte wetenschap is toch maar veilig en vertrouwd en daar kan je tenminste alles bewijzen. Iedere dag weer vermoeidere koppen. Dat krijg je met disco en kampvuur en streng beleid (7 uur op). Gelukkig hoef je niet af te wassen: daar is de introkern voor.

Carlijn

Bizar

In the `By the way...' van vorige keer (de zgn. BTW0100) verscheen de naam van Heer van Kouwenhoven onterecht (?) als van Kouwenhoven. De Heer van Kouwenhoven beklaagde zich hierover bij de redactie. Of wij een rectificatie zouden willen plaatsen!

Toen we weer bijgekomen waren vertelde deze Heer dat hij volgaarne natuurkunde door sterrenkunde vervangen zou zien worden. Wij zouden echter de studie natuurkunde liever zien verdwijnen. We wensen de Heer Koud van Boven veel succes met zijn `studie' en zijn `bestuurswerk'.

De Redactie

TBC!

Het is heel wat minder erg dan het kopje doet vermoeden. Het gaat hier over de Tentamen Bundel Commissie. Dit jaar zal voor het eerst een bundel verschijnen met 3 tentamens van de hoofdvakken met van sommige vakken ook uitwerkingen.

Tentamens van de bijvakken kunnen via een intekenlijst bij de A-Eskwadraatkamer gekocht worden (meer informatie staat op de lijst).

In beide gevallen hoef je alleen de copieerkosten te betalen. De uitwerkingen zijn gemaakt door studenten. Als je het komende jaar wilt meewerken, kun je naar je mentor gaan of naar de A-Eskwadraatkamer komen.


What you always wanted to know about... de BOEKVERKOOP!

Jij wilt weten dat:
Error