By the way... 16, 6 september 1993


By the way...

Wauw! Het niveau van de `By the way...' is aan het stijgen! Dit keer staat er een écht gedicht in! Okay, okay, het is wel in het Drents, maar er zit wel schot in.

Het is trouwens wel leuk om te ontdekken dat je als redactie eigenlijk à priori niks te vertellen hebt aan je lezerspubliek. Het blad wordt voor ongeveer de helft gevuld met wat je toevallig te binnen schiet. Gelukkig maar dat we nog een columnist, een Femke, en lezers hebben die wat insturen, hebben.

Toch sterkte en veel plezier met lezen.

De redactie

Berend Koekkoek

Op dinsdag 6 juli j.l. toerde de `By the way...'-redactie een dagje met de bus door Nederland. Zo belandden we rond 12.00 uur des middags in bus 71 van de VAD (Verenigde c.q. Veluwse Autobus Dienst) vanuit Zwolle richting Emmeloord. We nestelden ons op de achterbank met twee zakken snoep (één gemengd, de andere alleen zwartwitjes), de voeten over de leuning van de bank voor ons. Zodra we comfortabel zaten te snoepen, begonnen we rond te kijken in de bus en daarbuiten. Eerst vooral daarbuiten, want de Noordoostpolder was erg indrukwekkend. Maar ja, op den duur heb je die polders en koeien wel gezien en ga je vanzelf in de bus kijken. Natuurlijk vielen eerst de oude rode stoelen op, maar toen, als door iets bovennatuurlijks ingegeven, werden onze ogen getrokken naar een plekje linksboven, boven in de bus. Daar zat een electronisch bord, waarop telkens een andere tekst verscheen. En tussen al die reclameboodschappen zat het!

De leste rit

De leste rit
Wat kan een buschauffeur noar 't end verlangen
De leste rit
As't volk deur de jenever is bevangen
De leste rit
Hij stuurt grammietig deur de naacht
En luustert noar zien woeste vraacht
Mit holle dronkemansgezangen
De leste rit
Zij weet niet dat de duvel waacht
De leste rit
Berend Koekkoek
Als door een wesp (of bij of mug of iets dergelijks) gestoken, vlogen wij beiden overeind. Een echt gedicht van Berend Koekkoek. Nadat we eerst de nodige moeite gedaan hadden om het op papier te krijgen (want tjonge tjonge tjonge, wat ging dat snel), begon het grote analyseren. Het gedicht kwam op ons wat sombertjes over. De leste rit, de laatste rit. Grammietig, woeste vraacht, de duvel waacht. Na veel gepuzzel en nadenken kwamen we erop dat het dronken volk met buschauffeur en al verongelukt. Kortom, niet direct wat je een positief berichtje zou noemen.

Nu vraag je je vast en zeker af, net als wij al deden, waarom doet een busmaatschappij zoiets in godesnaam? Waarom jaag je je passagiers de stuipen op het lijf? Wat heeft de VAD er voor baat bij dat de passagiers geteisterd door angsten in de bus zitten? Of zit het dieper? Wil de VAD proberen te bereiken dat de passagiers niet meer dronken de bus in schuifelen (as't volk deur de jenever is bevangen), om daar enorme chaos en vernielingen aan te richten (woeste vraacht). De filosofie daarachter zou kunnen zijn dat de buschauffeur dan ook z'n kalmte bewaart en niet in een enorm onrustige staat (grammietig) hoeft te rijden. Dus daarmee zou hij beter rijden en zou zo'n ongeluk te voorkomen zijn. Dus eigenlijk is het gedicht als een waarschuwing op te vatten: 'Gedraag je in de bus, of je gaat eraan!!!' Ja, de VAD is zo dom nog niet. En volledig gerustgesteld (wij waren niet dronken) vervolgden we onze reis.
(advertentie)

Derdejaars MFO (20), enthousiast type, zoekt enkele eerstejaars studenten (M/V ca. 1/1) Natuurkunde, Informatica, Wiskunde, die samen met hem een eerstejaarscommissie willen opstarten.

Enthousiasme en enige tijd toch wel vereist. Reacties onder nummer 030-534499 of 03404-52327 (privé), vragen naar Mario.


(advertentie)
ALMANAK!

Elke dag worden in de hal van Trans 1 almanakken verkocht. De almanak is een boek met allerlei leuke, maar ook nuttige informatie over je studie, A-Eskwadraat, alle studenten, een speciaal thema, etc.

Dit prachtige boekwerk kost in de voorverkoop slechts f 10.- (later dus meer). Op donderdag 18 november zal de presentatie van de almanak plaatsvinden, waarover je t.z.t. meer informatie zult krijgen.


Hulp aan dropverslaafde

Bij een kleine enquete onder de nieuwe eerstejaars is gebleken dat onder hen maar liefst 35% leidt aan een dropverslaving. Verder bleek dat maar liefst 85% van die mensen graag geholpen willen worden bij hun heersende problemen.

De initiatiefnemer van de groots opgezette enquete -- welke overigens geheim wil blijven -- heeft onmiddelijk na het bekend komen van deze schokkende cijfers een opvang programma opgesteld. In het programma zal worden gewerkt aan het omzetten van de dropverslaving in artestieke bezigheden. Dit zal inhouden dat er een praatgroep zal worden ingesteld, die de mensen met elkaar in kontact brengt. De verslaafden kunnen graties aan deze praatgroep deelnemen.

Voor meer informatie kunt U zich richten tot de vakgroep ter bestreiding van dropverslaafden, welke initiatiefnemer van de enquete was.


Fiets

Lieve redactie.

Ik zou zo graag in de `By the way...' willen schrijven. Eigenlijk ben ik reddeloos verloten, want zo snel als ik iets opschrijf, heb ik de sterke drang het door te strepen. weet je, het begon op mijn derde. Op mijn verjaardag kreeg ik een rode fiets. Kun je na gaan. zonder dat ik enige kennis van deze topsport had, werd ik op die fiets gezet. Twee jaar later kwamen mijn ouders erachter dat ik toch een beetje te jong was. Gelukkig werd er adequaat ingegrepen. Met een doordachte psychologische aanpak ben ik nu gegroeid tot een echte student. Ik ben echt blij dat ik mij onder die mensen mag begeven. Ik moet alleen nog iets van het hart. Ik kan nu nog steeds niet fietsen. Bij jullie te hebben geschreven voel ik mij alweer een stuk opgelucht.

Een mentorkindje uit groep 34

Alweer Feestelijk Nieuws

Hiep hiep hoera!!! Het blijft feest in mentorgroepje zes (6). Afgelopen zaterdag was het Ylva, die op een praalwagen in het bloemencorso van Aalsmeer haar verjaardag vierde. Eenieder die de behoefte voelt Ylva alsnog te feliciteren moet dit vooral niet laten.

Femke weet Raad

E.S. te A. schrijft:

Lieve Femke

Tot mijn grote schrik ontdekte ik vorige week dinsdag één van de jongens die ERROR vast 'gameboy' zou noemen bij mijn vriend op zijn kamer in het BBL. Zo zijn er de laatste tijd steeds meer tekenen dat deze twee personen met elkaar optrekken. Ik vind dit echt geen wenselijke ontwikkeling. Weet jij wat ik kan doen?

Lieve Elisabeth,

Het is erg moeilijk je goede raad te geven met zo weinig informatie, maar ik zal toch proberen er iets van te zeggen.

Je schrijft dat de jongen waarschijnlijk 'gameboy' genoemd zou worden? Betekent dit dat we te maken hebben met een ernstig gestoorde computerfreak? In dat geval is de situatie inderdaad ernstig. Het is natuurlijk wel erg goed voor hem, wanneer hij zich meer en meer onder de gewone mensen begeeft, maar je bent natuurlijk bang dat hij invloed op je vriend uit gaat oefenen. En hier kan jij misschien wat aan doen. Zorg dat jij hem minstens zoveel aandacht geeft als je ``concurrentie''. Praat veel met hem over de ander en leg hem uit dat hij hem erg kan helpen om weer in de gewone wereld te komen. Hij zal jou serieuzer nemen dan de nerd en jij hebt gewonnen!!! Misschien krijg je er zo nog wel een vriend bij op den duur. De tweede mogelijkheid is dat het een hele leuke jongen blijkt te zijn en jij slechts jaloers bent omdat jij nu minder aandacht krijgt. Dan moet je ongeveer het zelfde handelen. Win hem terug dus. De derde mogelijkheid is dat je vriend de situatie ook helemaal niet leuk vindt. Dit is waarschijnlijk het gemakkelijkst op te lossen. Je kunt dit gelijk hard aanpakken. Leg iedereen precies uit wat jij er van denkt. Er zullen mensen gekwetst zijn, maar je vertelt in ieder geval de waarheid. Bovendien zul je jezelf vrijer voelen.

Tot slot nog een belangrijke tip: Blijf communiceren. Samen kom je er altijd sneller uit. Veel succes!!!


GENOEG