By the way... 47, 1 december 1994


IJskoud het lekkerst


By the way...

Hier is 'ie dan weer: de `By the way...'. Het redactioneel is deze keer erg kort, maar gelukkig biedt de `By the way...' meer dan alleen een redactioneel. Lees daarom maar snel verder en vergeet vooral niet het speciale nummer dat in februari gaat komen!
de redactie

De andere kant

De andere kant? Jawel, de andere kant. Hiermee zijn we de afgelopen week allemaal doodgegooid door heen en weer, en op en neer te bladeren in de allernieuwste almanak.

Als je op dit moment niet weet waar ik het over heb, koop dan zo snel mogelijk zo'n boekwerk, want het is echt iets, wat je niet mag missen, afgezien van het feit, dat je beste vriendje of vriendinnetje misschien niet helemaal helder is op de foto.

Maar goed, eigenlijk ging dit stukje dus ook over de andere kant. Hiermee bedoel ik niet de andere kant van deze \btw, want daarover hoef ik niets te vertellen, die kun je immers zelf lezen. Nee, het gaat hier inderdaad over de andere kant zoals je die ook in de bewuste almanak kunt vinden.

De andere kant van de almanak is inderdaad anders. Hij is anders dan de andere kant (die met de foto's) en anders dan de andere almanakken die we tot nu toe hebben gehad. Niet geordend, zoals vroeger, niet een lang doorlopend verhaal, maar lekker chaotisch, zodat je uuuuuuren kunt vullen met het doorbladeren en (her)lezen van alle bladzijden.

De recensenten van de vorige almanak loofden het mooie verhaal, maar ik vind deze vorm ook erg leuk. De vorige almanak had ik namelijk zeer snel uit, omdat je, als je een verhaal leest, nu eenmaal niet kunt stoppen, maar met deze kan ik nog heel wat losse tijdsintervalletjes vullen en dat zal ik dus ook zeker doen!

En als je nog niet in het bezit bent van een Z.O.Z.-boek, ofwel de andere kant, volg mijn raad dan zeker op en schaf het aan!

GH

Sinterklaas

Natuurlijk kon het ook in deze `By the way...' niet ontbreken aan een sinterklaasstukje. Vorig jaar heb ik mij erg sterk gemaakt voor het sinterklaas gebeuren, maar nu ben ik er achter gekomen dat de sint echt nep is en dat als je hoort dat de hulpsint, wat vroeger een uiterst noodmiddel was, om de buurman van alle smet te ontdoen, ingeburgerd is. Hij wordt zelfs als nieuws op TV gebracht, de sint heeft een diploma.

Natuurlijk, de tijden veranderen, maar is het echt nodig dat ieder onschuldig meisje of jongen die nog heilig in sinterklaas gelooft, met zijn neus op de feiten wordt gedrukt? In de tegenwoordige wereld moet Sinterklaas een diploma hebben om als goedheiligman te kunnen fungeren. Niks nostalgie! Nee, als het lieve meisje wordt gevraagd op schoot van sinterklaas te komen zitten zal zij eerst om de nodige diploma's vragen en dan bekijken of zij hier dan wel om de hoek op de schoot van de sint zal kruipen.

Nadat zij of hij natuurlijk zijn keuze heeft gemaakt zal de toch altijd ietwat loshangende baard er niet meer toe doen. Meneer hier heeft toch zeker een diploma en heeft er zelfs voor geleerd om pepernoten uit te delen. Nog even en de juf van school kleed zich even om en schrijdt drie minuten later weer naar binnen om de kwajongens uit de klas haar diploma te laten zien en daarna met een stevige roe een pak slaag te geven. Want dat hadden ze toch al lang verdient.

Het is jammer maar dat het rollenpatroon verloren gaat. Vaders spelen moeders. De zwarte piet wordt de goede sint. Waar gaat het naartoe in deze wereld? Misschien moet de sint ook wel interactief worden zodat hij precies zegt wat jij wil horen maar dan wel altijd net een beetje anders. Misschien is het beter dat de sint gewoon verdwijnt en rust in vrede, want is het wel zo goed voor hem dat hij na al die jaren bijna ingehaald wordt door al de technische snufjes dezer tijd. Het is nog even afwachten maar over een jaar of tien kunnen we dezelfde beschouwing nog eens voeren.

EB

`Nerd goes Nordic'

Vandaag is het zover, de allerlaatste kans om je in te schrijven voor de studiereis naar Denemarken, Zweden en Finland. En in tegenstelling tot wat het kopje doet vermoeden, ben je natuurlijk pas ècht een nerd als je niet meegaat - tenzij het een fysieke onmogelijkheid als reden betreft. Laten we eens wat zogenaamde redenen om niet mee te willen bekijken:
  1. Ik heb geen geld.
    Dit lijkt een hele aannemelijke reden, maar dat is het niet. Wij als reiscommissie hebben namelijk ook geen geld, en toch gaan we op reis. Tenminste, als alles een beetje mee gaat zitten. En daar moet je in het leven uiteraard op hopen, want anders ben je een pessimist en dus diepongelukkig!
  2. Ik heb geen tijd.
    Laten we er van uit gaan dat je de zo gewonnen tijd aan je studie wilt besteden - in het andere geval is het geen geldig excuus, want je studie hoort voorop te staan en tenslotte is het een studiereis. Wel, in Zweden gaan we enorme afstanden per bus afleggen en daarnaast brengen we nog ettelijke uren op boten door. Allemaal prima gelegenheden om een studieboek te voorschijn te toveren en te gaan leren.
  3. Ik heb geen zin.
    En hoe vaak had je vroeger geen zin om met je vriendjes en vriendinnetjes buiten te spelen, terwijl het, als je er eenmaal aan begon, toch leuk bleek te zijn? Bovendien, als je geen zin hebt in een gelegenheid om met allerlei mensen, zowel mede studiegenoten als buitenlanders, en vreemde culturen, &c. kennis te maken, dan ben je een nerd en volgens het kopje moet je dus wel mee.
  4. Er gaan alleen maar nerds mee!
    Dat valt best wel mee. Jij bent toch ook geen nerd! En als jij geen nerd bent, nou, dan zijn al die andere mensen zeker geen nerds.

Kortom, er is geen enkele reden, die ik kan bedenken, om je niet in te schrijven. En het kan nog, maar wees snel!


Overleggroep Natuurkunde

Hallo, wij zijn de overleggroep. De wat? De overleggroep, dat is een groepje mensen die - iedere dinsdag om 13:00 in BBL 104 - overlegt over facultaire zaken. De watte? Facultaire zaken, je weet wel, zoals problemen in het onderwijs, docent van het Jaar verkiezing, Faculteitsraad, docententraining, lopende bestuurszaken, etc.

We willen nu een onderzoek houden naar

  1. de toekomstverwachtingen van studenten,
  2. hoe deze eventueel veranderen in de loop der jaren,
  3. en of de studie je voldoende voorbereidt.

We verwachten namelijk dat niet iedereen onderzoeker wil worden, hoewel de faculteit in eerste instantie daartoe opleidt. We denken aan een enqu\^ete, waarmee we kunnen inventariseren of dit zo is, zodat we met goed beargumenteerde voorstellen kunnen komen om de opleiding zo nodig aan te passen.

Maaaaaaar! Daarvoor hebben we wel nodig:

Twee enthousiaste jongerejaars, met interesse voor onderwijs en facultaire zaken.

Die zullen samen met twee ouderejaars uit de overleggroep dit project uitwerken.

Natuurlijk heb je interesse. Dus neem je contact op met ons, door langs te komen op dinsdag, of te bellen (030-534049) dan wel contact op te nemen met Ramses van Zon (030-732398) of Eltjo Berretty (efhberre@cs.ruu.nl).

De Overleggroep

Eerst de libero reclame...

tuut tuut tuut tuuuuuuuuuut, 1 uur, radio nieuwsdienst verzorgd door het ANP.

200 peperklippen
en zeehonden
in Mozambique
en 13 houtsnippen
die konden
niet zonder publiek.

\begin{housebeat}[130 bpm] F7 klap klap klap F8 F3 F3 ... F3 \end{housebeat}

Wat?

Dijk, Helko, Jop, Lennart, Louis

Werving

Gezellig, met z'n allen op vakantie. Wie wel er met mij mee? Ik had gedacht aan een mooi plekje aan de Waal. Wat vind je bijvoorbeeld van zoiets als wandelen, bij Nijmegen ofzo. Jâââh dat lijkt me leuk. Ik heb een lichte voorkeur voor de data 18-7-95 tot en met 21-7-95. Gezellig wandelen met een grote groep. Oh ja, dit wordt ook wel eens vierdaagse genoemd. Ergens na februari moeten we ons inschrijven. Leuk!

Groetjes.

Therese

A Small Margin of ERROR