By the way... 32, 14 april 1994


Verkiezingsspecial 2


By The Way...

Vroeger, heel vroeger, zijn er ooit eens twee BTW's `nummer 10' uitgekomen. Daarom slaan we er nu gewoon eentje over en dus is dit nummer 32.

Een `By the way...' met een héél kort redactioneel...

De redactie

England, I presume?

Goeie morgen allemaal!

Staking bemanningsleden legt Olau lam, luiden de krantekoppen. Elk goed begin is het halve werk, zeggen ze. Op 20 maart, twee dagen voor vertrek, waren de Engelandvaarders nog in het onzekere. Zou de boottocht doorgaan? Wat zou het alternatief zijn? Vliegen, roeien, zwemmen...

Maar gelukkig, niets aan de hand, de Olau deed het weer gewoon. Ongeveer een uur te vroeg kwamen we aan in Vlissingen, dus iedereen was blij dat hij/zij om 6 uur was opgestaan. De bemanningsleden waren chagerijnig want ze hadden net allemaal hun ontslag gehad.

De buschauffeur die er de hele reis bij was, heette Piet. Dat was erg jammer, want nu had niemand de weddenschap gewonnen. Mensen hadden op Henk gewed, op Willem, Arie en Jan. Maar op Piet? Ja dat kon ook nog ja.

De studiereis zelf was zoals de meeste zich wel hadden voorgesteld: excursies en lezingen waren (meestal) wel leuk, vrije tijd nog leuker, de overbodige busreizen gezellig, het Engelse bier en het English breakfast vielen best mee, en er ontstonden natuurlijk allerlei roddels. Maar daar zal ik de lezer maar over in het onzekere laten.

Gedachtespinsels van de Engelandvaarders zijn terug te vinden in Het Schrift. Alle 45 hebben ze er wel een verhaal in geschreven. Buitenstaanders, die een goed beeld willen krijgen van de studiereis naar Engeland, kan ik Het Schrift absoluut aanbevelen. Kom eens vragen, op de A-Eskwadraat kamer.

Helko

Verkiezingspiek.

Tja en dan eindelijk is het zo ver. De verkiezingen zijn aangebroken. Het is nu aan de kiezer om zijn keuze te maken tussen alle partijen met mensen die zich kandidaat hebben gesteld. Over het algemeen komt het er op neer dat er maar gekozen wordt op de persoon die je min of meer kent. Maar wanneer ken je iemand zo goed om hem je voorkeurstem te geven en is het mogelijk om iemand die je niet kent een stem te geven?

Eigenlijk ken je iemand echt goed. Ook in de landelijke politiek is het duidelijk dat de meest vooraanstaande politici - die je toch vrijwel elke dag op de tv ziet - het niet te nou nemen met de gestelde regeltjes en wetten die zij nota bene zelf in elkaar draaien. Dat wil niet zeggen dat dit als voorbeeld moet dienen voor de kandidaatstudenten. Maar soms is het wenselijk om iets van de achtergrond van de student te weten te komen.

De uitstekende gelegenheid om iets van een verkiesbaar persoon te weten komen is wel de verkiezingstijd. Neem nu bijvoorbeeld de mensen van PSO. Een raar stelletje eigenlijk. Ze lopen hier in een fel gekleurde blouse rond. Maken een beetje lawaai en laten het allemaal wel bekomen. Zo nu en dan stappen ze een willekeurige collegezaal binnen en verkondigen dat er gestemd moet worden. Dit is natuurlijk geheel waar. Maar maak je je niet een beetje belachelijk om in een clownspak te gaan zeggen dat er gestemd moet worden. Positief daarentegen is dat ze wel iets doen om aan stemmen te komen. Niet passief wachten en denken dat iedereen wel weet dat er maar een partij is maar dit nog even goed duidelijk maken.

Van Brug en FCSU kan ik op deze manier niets te weten komen. Ze schijnen het niet nodig te vinden om echt kennis te maken met de mensen die zij vertegenwoordigen. Ietwat gemakzucht of is het meer een nuchter karakter van de partij. Misschien willen zij meer de wijzen symboliseren. Iets van deze partijen kun je uit de brief halen die met de verkiezingsbiljetten is meegezonden.

Zo analyserend kom je toch al een aardig stuk op weg en begin je de mensen al weer een beetje te kennen. Je krijgt een beeld van de personen achter de organisatie. Nu moet je gewoon moreel gaan stemmen.

Zo zou het ook op facultair niveau moeten gaan, hoewel het hier veel minder duidelijk is waar de kandidaten voor staan en wat zij doen.

In de Faculteitsraad worden de geldstromen gecontroleerd, programma's vastgesteld... Je kunt het vergelijken met een laatste inspraak op stukken. Daarom is het belangrijk dat daar studenten aanwezig zijn. Zij zijn immers de mensen die het onderwijs genieten en kunnen als geen ander een oordeel geven over de gang van zaken op dit moment. Te meer omdat zij direct betrokken zijn met `fouten' in het systeem kunnen zij duidelijk maken hoe het beter kan.

Dit alles zou niet mogelijk zijn als er niet genoeg mensen stemmen. Ik raad dus een ieder een laatste maal aan toch maar te stemmen. Ben je een Natuur of Sterrekundige, dan heb ik nog wel een tip. Ik ben namelijk partij ongebonden en probeer al enige tijd je aandacht te trekken.


Roze

Het is algemeen bekend, dat smaken nogal eens verschillen. Er is zelfs een gezegde waarin dit wordt beweerd. Nu is mijn persoonlijke smaak toevallig niet zo, dat ik een liefhebber ben van bepaalde vieze kleuren.

Helaas voor mij en voor vele anderen zijn er mensen die geen rekening willen houden met mijn smaak. Deze mensen hadden voor de Engelandreis al gedreigd de A-Eskwadraatkamer roze (je leest het goed: roze!) te gaan schilderen. Ze hebben zich aan hun woord gehouden, wat op zich voor hen pleit. Toch ziet het er allemaal erg vies uit.

Gelukkig was ik al telefonisch gewaarschuwd voor de roze-met-groene-stippen aanblik van de kamer, zodat ik enigszins voorbereid binnen kwam en alleen maar hoefde te constateren dat het in het echt net zo vies was als ik mij al had voorgesteld. Ik hoop dat alle mensen, die zich niet mentaal voor konden bereiden en argeloos opeens een gekleurde kamer binnenstapten de schok nog weer te boven kunnen komen.

Wat het allemaal nog veel erger maakt, is het feit dat de nieuwe muur- en kozijnschildering nog niet voltooid is. De potten met verf zijn namelijk verduisterd en daardoor wordt nu iedereen, die de A-Eskwadraatkamer binnenkomt geconfronteerd met half geschilderde kozijnen die naar een tweede laag verf snakken en met witte muren die ons herinneren aan hoe het allemaal geweest is.

Ik vind, dat nu gewoon alles roze met groen moet worden, en ik verzoek de huidige bezitter van de verf dus om die terug te geven.

GH

Folder?!

Mocht je nu denken dat dit citaten zijn uit een folder over de faculteits- en U-raad verkiezingen, dan heb je het mis. Dit zijn citaten uit de laatste `By the way...'.

Wat eens een bloeiend periodiek was van A-Eskwadraat, vol roddels, verenigingsnieuws en leuke ditjes en datjes, lijkt nu te zijn vervallen tot een soort propagandafolder van allerlei kandidaten op allerlei lijsten. Geen beschouwingen over de diverse kandidaten, geen achtergrondartikelen (vergelijk met de KRO), nee, slechts propagandapraat en nutteloze tips: Kies een partij, gooi desnoods met een dobbelsteen.

Is dit de taak die de `By the way...' voor zich weggelegd ziet? In plaats van de drie partijen goed te analyseren, waardoor de stemmers gefundeerd kunnen kiezen, dergelijke tips.

`By the way...', houdt je bij je leest! Keer terug naar je lezers, verzamel weer roddels, uitspraken en A-Eskwadraat-nieuws, heropen de discussie over vaagheden en laat je niet voor andermans karretje spannen!

Of, òf wordt een serieus blad, maar schrijf dan je eigen opinieartikelen. (Of was hier sprake van belangenverstrengeling?)

Marco

VOTE VOS

Voor alle duidelijkheid, dit betekent `Stem Lennart'. Waarvoor dan wel? Lennart is dè kandidaat voor de Faculteitsraad Wiskunde & Informatica voor het volgend studiejaar. (De Faculteitsraad is van die envelop met dat BLAUWE formulier). Voor deze Faculteitsraad zijn er in totaal vier kandidaten. Aangezien er vier plaatsen zijn, zul je denken, wat zeurt-ie nou? Nou, er moet een kiesdrempel gehaald worden van 35% . Als dit niet gebeurt, dan is er een kans dat niet alle vier studentplaatsen opgevuld worden. Naast Lennart (ingeschreven bij Wiskunde) staan er nog drie informatici op de lijst. Eigenlijk maakt het niet zo erg veel uit op wie je stemt, als je maar stemt!!


GENOEG&: Floyd